Functieomschrijving
Voor de Provincie Overijssel zoeken wij een Expert Laadinfrastructuur.Gelderland en Overijssel werken samen als Samenwerkingsregio Oost aan de Nationaal Agenda Laadinfrastructuur (NAL-regio Oost). Als NAL-regio Oost werken wij samen aan het realiseren van een publiek laadnetwerk voor alle modaliteiten. Dat is nodig want het aantal elektrische voertuigen neemt sterk toe. Dat is goed nieuws want om de klimaatdoelen te halen moet ook de mobiliteitssector verduurzamen. De prognoses richting 2030 en 2050 vragen om een forse uitbreiding van het aantal laadpunten en een slim, dekkend en toegankelijk laadnetwerk. Dit is uitgewerkt in de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), onderdeel van het nationale Klimaatakkoord. Doel van de NAL is zorgen dat laadinfrastructuur geen drempel vormt voor de groei van het aantal elektrische voertuigen.
Er ligt een belangrijke rol voor gemeenten, terwijl de menskracht daar vaak beperkt is en de inhoud complex. Ook wordt de urgentie nog niet altijd gevoeld en is de opgave niet overal helder. Om gemeenten hierbij te ondersteunen zijn er NAL-samenwerkingsregio’s aangewezen.
Hoe zij gemeenten ondersteunen in de laadinfrastructuur opgave staat in de Gelders-Overijssels Regionale Aanpak Laadinfrastructuur (GO-RAL). Deze hebben ze samen met gemeenten en netbeheerders opgesteld. Daarin staat wat ze gaan doen en hoe ze het willen organiseren. Ze werken met een Stuurgroep en kernteam op het niveau van de samenwerkingsregio, en met een uitvoeringsteam in elke provincie.
Werkzaamheden
In de laadinfrastructuur opgave van het NAL-regio Oost team heb jij een belangrijke rol. Als expert laadinfrastructuur ben je namelijk het directe aanspreekpunt op inhoudelijke laadinfrastructuur vraagstukken en help je de regio met de uitvoering van de afspraken uit de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Je brengt expertise en helpt het team verder op weg in de uitdagingen rond duurzame mobiliteit en laadinfrastructuur.
Jouw focus ligt op thema’s zoals zero-emissiebouw, data-analyse, netpositieve batterijen, en het ontwikkelen van strategieën om netcongestie aan te pakken. Je deelt informatie, kennis en tools rondom verduurzaming van mobiliteit en adviseert waar nodig bij het maken van beslissingen over laadinfrastructuur binnen de regio.
Als expert laadinfrastructuur maak je deel uit van kernteam NAL-regio Oost, waar de koers wordt bepaald, ondersteunende producten worden ontwikkeld, en de verbinding met de landelijke NAL-organisatie wordt onderhouden. Je brengt relevante informatie, aandachtspunten en ervaringen vanuit de onderwerpen waar je aan werkt onder de aandacht van het kernteam.
Iedere expert laadinfrastructuur heeft een inhoudelijk thema voor de hele regio toegewezen, bijvoorbeeld logistiek of het opstellen van verkeersbesluiten. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met collega’s uit Gelderland. De uitrol van laadinfrastructuur is een relatief nieuw werkveld met veel uitdagingen, en inhoudelijke thema’s zijn verdeeld onder de teamleden.
Als aanspreekpunt voor je thema's weet je wat er speelt en kijk je hoe je dit met betrokkenen binnen en buiten de regio kunt ontwikkelen.
Je werkt vanuit de provincie Overijssel, maar bent regelmatig in overleg met andere experts binnen het provinciale uitvoeringsteam, waaronder een contractmanager, ondersteuner en projectleider. Ook werk je nauw samen met het Gelderse team en de experts laadinfrastructuur uit die provincie.
Verantwoordelijkheden
Als samenwerkingsregio ondersteunen ze alle betrokken partijen binnen regio Oost, van koplopers tot gemeenten die nog in de beginfase zitten. Dit vraagt om maatwerk en flexibiliteit, afhankelijk van de voortgang en het ambitieniveau binnen de regio.
Als expert laadinfrastructuur heb je vanuit jouw thema's een inspanningsverplichting om de regio te stimuleren tot uitvoering van de NAL-doelstellingen en maak je het hen zo makkelijk mogelijk, hoewel de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de regionale partijen zelf ligt.
De verantwoordelijkheden zijn:
- Het stimuleren van regio Oost bij de uitvoering van NAL-afspraken door te ondersteunen met kennis, aanpakken en tools die ontwikkeld zijn en bruikbaar voor de regio
- Met name op de thema's zero-emissiebouw, data-analyse, netpositieve batterijen, en het ontwikkelen van strategieën om netcongestie aan te pakken
- Helpen om verbindingen te leggen met andere relevante beleidsvelden
- Ondersteunen bij het ontwikkelen van regionale aanpakken op de thema's waar jij voor aan de lat staat, zonder eigenaar te zijn van de problemen, maar als begeleider voor regio Oost
- Fungeren als inhoudelijke schakel tussen de NAL-organisatie, de samenwerkingsregio, en regionale partijen
- De behoeften, zorgen, kansen en ervaringen op de thema's waar jij voor aan de lat staat goed en tijdig onder de aandacht brengen bij het kernteam
- Voor de toegewezen inhoudelijke thema's op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, vragen beantwoorden namens de samenwerkingsregio, en acties ondernemen om het thema verder te ontwikkelen
Overijssel is een prachtige provincie om te wonen, te werken en te recreëren. Met elkaar maken we Overijssel iedere dag leefbaarder, mooier, veiliger en beter bereikbaar. De provincie werkt samen met gemeenten, waterschappen, het Rijk, ondernemers en maatschappelijke instanties. Samen zetten we ons in voor de toekomst van onze provincie.
Ruimte en Bereikbaarheid
Je gaat aan de slag bij de afdeling Ruimte en Bereikbaarheid (RB), één van de acht eenheden binnen de provincie Overijssel. De afdeling is verantwoordelijk voor een duurzame ruimtelijke ontwikkeling van de steden en het landelijk gebied in Overijssel. Belangrijke thema’s zijn ruimte, ondergrond, water, wonen, bereikbaarheid en openbaar vervoer. Er is een intensieve samenwerking met burgers, bedrijven, andere overheden en verschillende belangengroepen, waarbij wordt ingespeeld op initiatieven die aansluiten bij de provinciale ambities.
De afdeling bestaat uit de volgende teams: Leiding, Mobiliteit, Beleidsrealisatie, Beleidsvorming Fysiek, Beleidsstrategie.
Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift is vereist voor deze functie.
Functie eisen
- Afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau
- Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 10 jaar op het gebied van laadinfrastructuur binnen een overheidsinstelling
- Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 10 jaar met de ontwikkeling op het gebied van laadinfrastructuur
- Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 10 jaar met de ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van mobiliteit
- Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 10 jaar op het gebied van netcongestie of bij een regionaal netbeheerder
Functie wensen
- Werkervaring met de Nationale Agenda Laadinfrastructuur
- Werkervaring in de afgelopen 5 jaar op het gebied van elektrisch vervoer en laadinfrastructuur
- Minimaal 2 jaar werkervaring in de afgelopen 10 jaar op het gebied van laadinfrastructuur binnen een landelijke gemeente (niet stedelijk)